U, de petitionaris
Behouddepont

De pont bij Nieuwer ter Aa moet blijven

6.520 ondertekeningen

Rijkswaterstaat wil na 130 jaar het fiets/voetveer tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa uit de vaart nemen. Dat is slecht voor bewoners en recreatieve fietsers en wandelaars! Wij willen dat de pont blijft of dat er een goed alternatief komt.

Petitie

Wij

Gebruikers van het veer tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen

 

constateren dat:

  • dat het uit de vaart nemen van het veer leidt tot veel langere fiets- en wandelroutes;
  • dat ouderen, jongeren en kinderen die niet met de auto kunnen reizen door het verdwijnen van de pont buitensporig benadeeld worden;
  • dat er voor recreatieve wandelaars en fietsers met de veerpont een heel belangrijke schakel uit het routenetwerk verdwijnt;
  • dat er volgens de schipper van het fiets/voetveer geen bezwaren op het gebied van veiligheid zijn.

 

en verzoeken

Rijkswaterstaat, de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer om:

  • al het mogelijke te blijven doen om het uit de vaart halen van de veerverbinding te voorkomen;
  • als het op termijn in stand houden van de veerverbinding geen optie is aan te dringen op een nieuw te ontwikkelen alternatief voordat de veerverbinding uit de vaart wordt gehaald.

Het antwoord

RTV Utrecht: Strijd om pontje Nieuwer ter Aa beloond: er komt een nieuwe fietsbrug, pontje blijft voorlopig varen

Nieuwer ter Aa krijgt een fietsbrug, die op termijn het pontje over het Amsterdam-Rijnkanaal gaat vervangen. Het pontje blijft voorlopig varen. (...) lees verder

 

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
minister 
Petitieloket:
Einddatum:
28-06-2022 
Status:
Gesloten 
Organisatie:
Actiecomit√© Laat ons niet zwemmen, Fietsersbond, Fietsplatform, Te Voet, Vrienden van de Voetveren, Wandelnet 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

RTV Utrecht: Strijd om pontje Nieuwer ter Aa beloond: er komt een nieuwe fietsbrug, pontje blijft voorlopig varen

Nieuwer ter Aa krijgt een fietsbrug, die op termijn het pontje over het Amsterdam-Rijnkanaal gaat vervangen. Het pontje blijft voorlopig varen.

+Lees meer...
25-12-2022

Petitie voor behoud pont bij Nieuwer ter Aa aangeboden

Op dinsdag 28 juni hebben Actiecomité 'Laat ons niet zwemmen', Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, Te Voet, Vrienden van de Voetveren en Wandelnet de petitie 'De pont bij Nieuwer ter Aa moet blijven' aangeboden aan de Tweede Kamer. Leden van de vaste Kamercommissie IenW namen de handtekeningen in ontvangst.

+Lees meer...

Onder hen waren Kamerleden van VVD, PVV, CDA, PvdA, GroenLinks, SGP en BBB. Ruim 6.400 mensen ondertekenden de petitie, waarvan een groot deel uit de regio. Een groot succes, daar danken we jullie hartelijk voor.

Lees de verslagen bij Laat ons niet zwemmen, de Fietsersbond en Wandelnet.

Ook BNNVARA Radio 1 en het Jeugdjournaal maakten leuke items.

Wat gaat er nu gebeuren?
Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp. Hiermee hopen wij dat de minister toch zwicht voor de druk en de pont behoudt, of zorgt voor een goed alternatief.

Wat kun je doen om ons te steunen?
Blijf lawaai maken via sociale media. Aandacht voor onze zaak helpt. Wil je doneren? Dat kan aan de Fietsersbond, het Fietsplatform, Vrienden van de Voetveren, en Wandelnet. Of word lid van Fietsersbond, Vrienden van de Voetveren, Te Voet of Wandelnet.

Hoe zat het ook alweer?
Rijkswaterstaat besloot eerder dit jaar om het fiets/voetveer over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwer ter Aa in augustus uit de vaart te nemen. Hierdoor moeten de 740 inwoners van het dorp en heel veel recreatieve fietsers en wandelaars kilometers omreizen om op hun plaats van bestemming te komen. De organisaties achter de petitie roepen Rijkswaterstaat, de minister en de Tweede Kamer op om de pont niet uit de vaart te nemen voor er een goed alternatief is.

Veiligheid
Rijkswaterstaat wil de veerboot uit de vaart nemen omdat het Amsterdam-Rijnkanaal te gevaarlijk zou zijn voor een dergelijke veerdienst. De organisaties achter de petitie bestrijden dit. Daarnaast lopen fietsers en wandelaars die omrijden ook gevaar. Op de routes waarmee zij straks om moeten reizen, lopen zij ook gevaar.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven dat hij de veerdienst toch wil opheffen en wijst naar de gemeente die voor een alternatief kan zorgen, bijvoorbeeld een fietsbrug. Volgens de organisaties achter de petitie moet Rijkswaterstaat zorgen voor de financiering van een alternatief.

Met vriendelijke groet,

De petitionarissen.

29-06-2022

28 juni bieden we de petitie aan

Op 28 juni reizen we af naar Den Haag om deze petitie aan te bieden. We willen natuurlijk zoveel mogelijk handtekeningen overhandigen aan de Tweede Kamer.

+Lees meer...

Ken jij mensen waarvan je denkt dat ze de petitie nog niet hebben ondertekend? Wijs ze dan op onze petitie en vraag om ook te ondertekenen. Ook delen op sociale media helpt ons enorm.

https://pontjenieuwerteraa.petities.nl/

17-06-2022